Green Economy Congress 2018

1-3.11.2018.

Druga međunarodna konferencija Green Economy Congress pod sloganom Shaping Synergies into a Circular Society, održana je od 1 do 3. novembra u Beogradu i okupila je lidere u zelenoj ekonomiji, preduzetništvu, inovacijama, nauci, zaštiti životne sredine iz Srbije i inostranstva.

Organizatori Green Economy Congress-a su udruženja U mreži i “Grupa za analizu i kreiranje javnih politika”, organizacije iz Republike Srbije koje od 2012. rade na umrežavanju, razvoju javne politike, podršci i zagovaranju primene principa održivog razvoja u svim sferama – za razvoj zelene ekonomije i lokalnog preduzetništva, zaštite životne sredine, klimatskih promena, ljudskih prava i rodne ravnopravnosti, medijskih prava i sloboda. Cilj organizatora nije samo podizanje svesti o zelenim temama, već i izgradnja održive zajednice koja će omogućiti brži razvoj zelenih inicijativa na međunarodnom nivou.

Maja Turković iz Asocijacije za održivi razvoj i članica WISE mreže (Mreža žena u održivoj energetici jugoistočne Evrope), govoreći o tome šta bi trebalo uraditi da OIE postanu zastupljeniji u Srbiji, navela je da energetska tranzicija podrazumeva proces dekarbonizacije, ne samo energetskog sektora, već i našeg načina života, a OIE su rešenje da se to postigne. Sektori energetike i transporta najzaslužniji su za štetne emisije, a sektor energetike je posebno problematičan u zemljama kao što je Srbija, gde je prozvodnja zasnovana na uglju. Naglasila je i da ako ne iskoristimo kapacitete obnovljivih izvora energije, postaćemo uvoznici električne energije.

Na panelu pod nazivom “Pametan i zeleni razvoj Srbije – da, mi to možemo!”, govorile su još i Branislava Jovičić, urednica portala Balkan Green Energy News i projektna menadžerka WISE inicijative, Ankica Barbulov, direktor kompanije Resalta u Srbiji, Danijela Božanić, ekspertkinja za klimatske promene, Žaklina Živković, potpredsednica Grupe za analizu i kreiranje javnih politika.

Članice WISE ekspertske mreže prenele su poruku da je zeleni i održivi razvoj u Srbiji moguć, ali da moramo intenzivno raditi na promociji ove teme i menjanju svesti građana i donosioca odluka, kao i čitavog sistema.

Javna debata „Klimaton”:
Koliko znamo o klimatskim promenama i rizicima

24.08.2018.

Javna debata „Klimaton” u organizacji NG Jedan stepen Srbija održana je 24. avgusta 2018. godine u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine u Novom Sadu. Na pitanje Koliko znamo o klimatskim promenama i rizicima govorili su Olivera Zurovac Kuzman, predstavnica Misije OEBS-a u Srbiji; Darija Šajin ispred Arhus centra u Novom Sadu; Vesna Kicošev iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode; Veselina Pelagić iz Fondacije za razvoj domaćinstva; dr Ana Vuković sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu; a ispred ASOR-a učestvovao je prof dr Miroslav Kopečni sa temom Obnovljivi izvori energije  - Srbija i svet. 

Zaključak svih učesnika debate je da građani malo znaju o klimatskim promenama i preventivnim merama kojima se može pozitivno uticati na okruženje i smanjenje negativnih posledica uticaja na životnu sredinu, a koje predstavljaju izazov sa kojim je moguće nositi se jedino u sinergiji i zajedničkim aktivnostima civilnog i javnog sektora.

Edukativno-informativni događaj „Klimaton” vodi organizacija Jedan Stepen Srbija sa ciljem da građanima približi problem klimatskih promena i da ukaže na važnost i značaj očuvanja prirodnih ekosistema na našoj planeti. Ovu javnu debatu organizovao je Arhus centar Novi Sad, u okviru projekta ’’Promocija održive ekonomije za budućnost kroz studije slučaja iz Vojvodine’’, koji je podržala Misija OEBS-a u Srbiji. 

Više o događaju možete pogledati ovde.

 

Innovation week 2018

29.05.2018.

U Naučno-tehnološkom parku u Beogradu 29.05.2018. godine otvoren je „Innovation week 2018“  - prvi naučno- korporativni skup ovakvog tipa koji ima za cilj stvaranje platforme za povezivanje nauke, tehnologije i privrede u Srbiji i regionu.Ovaj dogadjaj je trajao od 28. maja do 1. juna u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, u organizaciji AFA asocijacije, i u saradnji sa Inovacionim Centrom Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu i Naučno-tehnološkim parkom Beograd . 

Tokom prvog dana konferencije "Nauka u susret privredi" učesnici su imali priliku da čuju ugledne predstavnike resornih ministarstava, naučne zajednice i privrede, kao i goste iz inostranstva koji su prikazali inovativne projekte koji doprinose transformaciji ekonomije i društva. 

Maja Turković, ekspertkinja za održivu energetiku WISE SEE i član Programskog odbora ASOR-a, bila je moderator na panelu Pametna i održiva budućnost: Klima. Energetika. Arhitektura. na kome je diskutovano kako će nas klimatske promene naterati da budemo inovativni i da uključimo princip održivosti u sve aspekte svog života. To se odnosi ne samo na način na koji ćemo koristiti resurse i proizvoditi energiju, već i na način na koji čemo koristiti energiju, na način stanovanja i korišćenja transporta. 

Uvodnu reč na panelu dala je Biljana Filipović, pomoćnica ministra zaštite životne sredine u Sektoru za međunarodnu saradnju i evropske intergracije. Na panelu su učestvovali Ankica Barbulov, direktorka kompanije Resalta, koja je govorila o inovativnim i održivim poslovnim modelima u energetici, uz upotrebu energetski efikasnih tehnologija i onih zasnivanih na obnovljivim izvorima energije; dr Tatjana Stratimirović, osnivač kompanije Novi model, koja je govorila o održivom pristupu arhitekturi kao odgovoru na izmenjene klimatske ulove u kojima živimo; Doc.dr Ana Vuković, sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koja je govorila o promenama koje nas očekuju i načinu na koji će klimatske pormene uticati na život ljudi na našem području; i Aleksandar Milić, asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, koji je mentor tima studenata koji predstavljaju naš univerzitet na najvećem svetskom takmičenju u oblasti inovacija i efikasnih rešenja koja nalaze svoju primenu u elektrifikaciji transporta International Energy Challenge.  

Više na linku http://iw.afa.rs/

 

Žene u održivoj energetici – Liderstvo za promenu

28. mart 2018.

Centar za promociju razvoja (CPOR) uz podršku Švajcarske kancelarije za saradnju (Swiss Cooperation Office – SECO) predstavio je na konferenciji Žene u održivoj energetici – Liderstvo za promenurezultate prvog istraživanja u Srbiji o ulozi, položaju, zastupljenosti i stavovima žena u održivoj energetici.

Konferenciju je otvorio Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije. Tom prilikom rekao je da  se nada da će WISE mreža žena dati veliki podsticaj održivom razvoju u čitavom društvu, što je i magistralni pravac države, kao i da je Srbija pitanja održivog razvoja i energetske efikasnosti stavila na prvo mesto. Ministar je naglasio da žene daju bitan doprinos energetici i dodao da u njegovom ministarstvu radi 60 odsto žena.

Pored ministra, prisutnima na konferenciji su se obratili Priska Depnering, zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju, Branko Milanović iz Ekonomske komisije Ujedinjenih Nacija za Evropu (UNECE) i Branislava Jovičič, WISE projektna menadžerka, koja je predstavila rezultate istraživanja. 

Istraživanje u kome je učestvovalo više od 1.000 žena pokazalo je da žene u Srbiji podržavaju državu u donošenju politika u oblasti energetike i klimatskih promena koje promovišu održivi energetski razvoj baziran na primeni zelenih tehnologija, pametnim i naprednim rešenjima. U okviru projekta, formirana je WISE ekspertska mreža žena, koje se profesionalno bave energetikom, klimatskim promenama i zaštitom životne sredine.

Na prvom panelu- Politike i inicijative za jačanje uloge žena u zelenoj ekonomiji, koji je moderirala Višnja Baćanović, ekspertkinja za rodnu  ravnopravnost i član projektnog timaučestvovale su Mirjana Filipović, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i  energetike, Biljana Filipović, pomoćnica ministra zaštite životne sredine, Olivera Zurovac Kuzman, koja upravlja Odsekom za zaštitu životne sredine u Odeljenju za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, Dubravka Negre, direktorka regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Evropske investicone banke, i  Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost. Zaključeno je da je umrežavanje žena veoma bitno, kao i njihovo aktivno učestvovanje na konferencijama, jer je to prilika da se čuju problemi, a onda nađu i rešenja.

Na panelu - Uloga žena u održivoj energetici – liderstvo za inovacije i uspeh - govorile su profesorka Dragoslava Stojiljković, prodekan Mašinskog fakulteta, Ankica Barbulov, generalna direktorka kompanije Resalta u Srbiji, Jelena Plavanski, visoki komesar za Srbiju u WBAF, i Žaklina Živković iz Grupe za analizu javnih politika (GAJP). Maja Turković, član projektnog tima i moderatorka ovog panela, istakla je da bi trebalo iskoristiti primetan trend većeg interesovanja devojaka za tehničke fakultete i naučno istraživačke delatnosti  tako da im se kroz programe mentorstva i stipendija omogući dalje usavršavanje u oblasti održive energetike i zaštite životne sredine. Učesnice panela navele su da mreža ne bi trebalo da ostane samo onlajn arhiva, već da bude stimulacija za saradnju, da izraste u akciju, kao i da bi je trebalo približiti mlađim generacijama.

 

Više na linkovima:

https://wisesee.org

http://www.mre.gov.rs/aktuelno.php#a309

https://wisesee.org/o-nama/

Link za publikaciju:

https://balkangreenenergynews.com/rs/wp-content/uploads/2018/03/WiseSee-S.pdf

ULOGA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA U PROCESU KREIRANJA ENERGETSKE POLITIKE U JUGOISTOČNOJ EVROPI

15. mart 2018.

Institut za energetski menadžment iz Sofije, uz podršku Ministarstva energetike Republike Bugarske, organizovao je jednodnevnu konferenciju na temu “Uloga nevladinih organizacija u unapređenju energetske politike i pravnog okvira u oblasti energetike - Izazovi u Jugoistočnoj Evropi".

Konferencija je održana 15. marta 2018. godine u Sofiji i deo je događaja organizovanih pod okriljem predsedavanja Bugarske Savetom EU. 

Ključni cilj događaja bio je da se razmotri do koje mere se čuje glas nevladinog sektora u procesu formulisanja i sprovođenja energetske politike na evropskom, regionalnom i nacionalnom nivou. Ovo je aktuelno pitanje u kontekstu trenutnih debata u EU sa nekoliko aspekata, što svakako zahteva više javnog konsenzusa  -predsedavanje EU, zaštita potrošača, razvoj tržišta i energetsko siromaštvo, uloga uglja, nuklearnih elektrana i obnovljivih izvora u kontekstu klimatskih promena, uloga novih tehnologija, pitanje transparentnosti zakonodavnog i regulatornog okvira. Poseban fokus je stavljen na Jugoistočnu Evropu i zemlje Zapadnog Balkana, koji su stavljeni u sveobuhvatni evropski okvir – što se čini opravdanim na osnovu sve veće objektivne potrebe za bliže upoznavanje ovog evropskog regiona u smislu političkih i zakonodavnih dešavanja koje sprovode.

Skup je otvorio gospodin Maroš Ševčević, potpredsednik Evropske Komisije; a panelisti su, izmedju ostalih, bili gospodja Temenuzka Petkova, ministar Energetike Republike Bugarske, gospodin Janez Kopač, direktor Energetske zajednice i prof. Ivan Ivanov, Predsednik bugarske Regulatorne komisije za energetiku i vodne resurse. 

Na konferencji je kao jedini panelista iż regiona Zapadnog Balkana učestvovala gospodja Maja Turkovic, iż Asocijacije za održivi razvoj, koja je govorila o ulozi organizacija civilnog društva u Srbiji u procesu kreiranja nacionalne energetske politike. Maja je istakla potrebu za većim uključivanjem civilnog društva u formalni proces kreiranja održive energetske politike, ističući potrebu za saradnjom civilnog sektora sa lokalnom industrijom i sa stručnom javnošću, koji su nedovoljno uključeni u ove procese. Velike mogućnosti za veću inkluziju civilnog sektora ona vidi kroz postojeću platformu EU Konventa za pristupanje EU, uz istovremeno jačanje kapaciteta organizacija civilnog sektora kroz specijalizaciju, i regionalne inicijative.

Link ka internet prezentaciji konferencije: www.conference-bg.com

Kongres zelene ekonomije
PKS, Beograd

2. novembar 2017.

 

Organizatori Međunarodnog kongresa zelene ekonomije su bile organizacije civilnog društva, Umreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika (GAJP). Trodnevni skup okupio je ekonomiste, inovatore, preduzetnike, donosioce odluka, predstavnike civilnog društva i studente u oblasti zelene ekonomije. Glavni fokus kongresa bio je na mapiranju njenih potencijala i mogućnosti u postindustrijskoj eri. Maja Turković iz Asocijacije za održivi razvoj, govoreći o energetskim perspektivama, navela da je glavno pitanje kako će društvo evolvirati u dekarbonizovanom svetu. Ključno je osmisliti održivu politiku za klimatske promene i energetiku, i uključiti građane kao aktivne učesnike energetske tranzicije. Na panelu su govorili i Borislav Sandov iz Balkanske mreže Evropske zelene partije i  Siniša Mitrović, direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije.

Drugi panel “Žene u zelenoj ekonomiji: uspešne priče”, privukao je najviše pažnje. Učesnice panela - Branislava Jovičić, predsednica Centra za promociju održivog razvoja; Kristina Cvejanov, PR i marketing menadžer Grinteka; Dragana Korica iz Saveta za zelenu gradnju Srbije i Ivanka Milenković, generalni menadžer firme “EkoFungi”, predstavile su svoje projekte i objasnile zašto je zelena ekonomija posao žena.

Agendu događaja pogledajte ovde

https://static1.squarespace.com/static/58336a45d482e9d487253e99/t/59f9b33827ef2d2368280bc8/1509536570384/Agenda+Green+Economy+Congress.pdf

Zene preduzetnice – “5 Ways to Win”, Impact Hub

6. oktobar 2017.

 

Impact Hub je organizator panela sa zenama preduzetnicama “5 ways to win”, baziranom na globalnom istraživanju [5WW infografika] koje je sproveo Ernst & Young, na kome je jedna od učesnica bila i članica ASOR-a, Maja Turkovic. Učesnice panela su kroz razgovor konstruktivno iznele lična iskustva i podelile ih sa mnogobrojnom publikom. Vise o ovome možete pogledati ovde.

 

 

Seminar o hidroelektranama i rekama na Balkanu, SEENET AGM, Ostrvo Šolta, Hrvatska

9 - 12. jul 2017.

 

Trideset aktivista za zaštitu životne sredine iz 24 organizacije iz regiona i Evrope okupili su se kako bi razgovarali o razvoju hidroenergije, zaštiti reka i biodiverziteta, uticaju klimatskih promena na reke i proizvodnji električne energije iz hidroenergije. SEENET je regionalna mreža organizacija civilnog društva za zaštitu životne sredine, koja radi na pitanjima energetike, klimatskih promena, transporta i prirodnih resursa iz perspektive zaštite životne sredine i održivosti, a koja funkcioniše već sedam godina i ima 32 člana iz cele Jugoistočne Evrope.

Na skupu su se predstavile mrežne organizacije, SEENET, Pronatura i Friends of the Earth Europe, kao i mreža CEE Bankwatch, koja okuplja organizacije iz centralne i istočne Evrope u nastojanju da se spreči izgradnja hidroelektrana kako u regionu tako i u celoj Evropi. ASOR je na ovom seminaru predstavljao Borivoje Matić, izvršni direktor, koji je upoznao prisutne sa organizacijom, ciljevima i planovima. Na ovom skupu SEENET je prihvatila tri nova člana mreže: Udruženje za divlje životinje Balkani - Bugarska, Asocijaciju za održivi razvoj - Srbija i Centar za zelenu umetnost - Kosovo.

Na linku pogledajte kako je proteklo druženje u Šolti.

http://see-net.net/en/news/no_new_dams_protect_the_rivers

Studijska poseta “Energetske zadruge i razvoj projekata građanske energije u Hrvatskoj”

9 - 12. jul 2017.

 

Studijska poseta Hrvatskoj na temu energetskih zadruga i razvoja projekata energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije, organizovana je od strane Fridrich Ebert Fondacije za 12 predstavnika lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva, medija i obrazovnih institucija. Studijska poseta je izmedju ostalog obuhvatila posetu Ivanić gradu, Križevcima i recikliranom imanju u Vukomeriću, koncipiranom kao edukativni centar za permakulturu i tehnologije održivog razvoja.

Za članicu Programskog odbora ASOR-a Maju Turković, koja je bila učesnica grupe kao jedna od predstavnica civilnog društva, jedan od najjačih utisaka studijskog putovanja je organizovanje crowdfunding radionice za maturante u Ivanić gradu koja omogućava da mladi start-upovi koji nemaju šanse da dođu do investitora idu prvo na crowdfunding ne bi li dobili podršku zajednice, što im povećava šanse da zatim dobiju novac od donatora. Takođe je istakla efikasno korišćenje nacionalnog Fonda za energetsku učinkovitost u Hrvatskoj, iż koga je u projekte do sada uloženo preko 120 miliona EUR. Pored toga, bile su organizovane radionice na temu zelenih energetskih zadruga i formiranja prve hrvatske etičke banke, koja će finansirati isključivo realnu ekonomiju. Primer dobre prakse je energetski nezavisna škola u Kaštel Lukšiću (20kW) po modelu neto merenja i ESCO, u saradnji sa lokalnom energetskom zadrugom sa crowdfunding finansiranjem i uz kasniju participaciju UNDP-a.

Detaljan izveštaj sa posete, možete pogledati ovde. http://uzickarepublikapress.rs/ekologija/hrvatski-primeri-za-srpsku-energetsku-efikasnost/

Energetski dijalog Jugoistočne Evrope

13 - 14. jun 2017. 

 

Deseti po redu Energetski dijalog Jugoistočne Evrope održan je 13. i 14. juna 2017. godine u organizacji IENE Instituta za Energetiku iz Grčke, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, grčke elektroprivredne kompanije PPC, kompanija NIS Gazprom, Hellenic Petroleum  i grčkog Javnog preduzeća za gas. Ovaj etabliran dogadjaj već godinama okuplja širu stručnu javnost iż oblasti energetike, od visoko rangiranih predstavnika vlade, do eksperata u oblasti energetike i predstavnika industrije iż većine zemalja Jugoistočne Evrope.

Ove godine je fokus dijaloga bio na regionalnom povezivanju energetskih tržišta, a u jednoj od sesija učesnica je bila Maja Turković koja je izlagala o novim shemama finansiranja obnovljivih izvora energije.

Vise o dogadjaju možete saznati na  http://www.iene.eu/microsites/10thSEEED/ 

Zaključke konferencije možete pogledati ovde.

Forum o evropskom pravu u energetici, Sekretarijat Energetske Zajednice

4 - 5. maj 2017.

 

U Sekretarijatu Energetske zajednice u Beču je 4. i 5. maja 2017. godine održan peti po redu Forum o evropskom pravu u energetici. U okviru Foruma je održana radionica koja se bavila regulatornim izazovima za otvaranje tržišta, otklanjanjem barijera za izgradnju infastrukturnih projekata i projekata OIE. Jedna od učesnica radionice bila je Maja Turković koja je držala predavanje na temu Zakonodavnog okvira iz ugla investitora u OIE u Srbiji.

Vise informacija na linku https://www.energy-community.org/events/2017/05/WS_Law.html

Međunarodni dani energetike i investicija

2 – 3. mart 2017. 

 

Centralno evropski forum za razvoj CEDEF, Novosadski sajam i Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj uspešno su organizovali šeste po redu Međunarodne dane energetike i investicija, koji su se održali 2 i 3. marta 2017. godine u Novom Sadu.

Međunarodni dani energetike i investicija okupili su preko 2000 eksperata iz više od 10 zemalja – ambasadora, predstavnika vlada, lokalnih samouprava, relevantnih međunarodnih i domaćih finansijskih i razvojnih institucija i organizacija, privrednih subjekata, medija u oblasti energetskog sektora i drugih gostiju sa ciljem da se podstaknu investicije u energetski sektor, industrijske parkove, izgradnju prečistača otpadnih voda, i da se stimuliše veće korišćenje obnovljivih izvora energije, primena ESCO ugovora I javno privatnih partnerstava, kao i šira primena mera energetske efikasnosti. 

Prof dr Miroslav Kopečni bio je moderator na panelu Srbija i globalna orijentacija ka zelenim energentima.

Više o događaju pogledajte ovde http://www.cedeforum.org/mde_2017.html

ASOR i Klimaton

6. decembar 2016.

 

Šesti po redu Klimaton u organizacji NG Jedan stepen Srbija održan je 6.decembra 2016. Ovog puta Srbija je bila domaćin lokalnog watch party-ja za globalni događaj 24 Hours of Reality, na kome smo slušali o sledećim temama:

 • Solarna energija  - Tehnologija, globalni trendovi i mogućnosti implementacije u  Srbiji  (Filip Kanački , Netinvest doo)
 • Energija vetra – Tehnologija, globalni trendovi i mogućnosti implementacije u Srbiji  (Maja Turković, Asocijacija za održivi razvoj )
 • Srbija bez CO2 - 100% obnovljivi izvori energije (Đorđe Samardžija, Jedan stepen Srbija)

a nakon prezentacija je usledila diskusija sa Prof Dr Vladimirom Đurđevićem sa beogradskog Instituta za meteorologiju.

Cilj Klimatona je da građanima približi problem klimatskih promena i da ukaže na važnost i značaj očuvanja prirodnih ekosistema na našoj planeti.

Prezentaciju sa ovog događaja možete pogledati ovde. http://jedanstepen.org/wp-content/uploads/2016/12/ASOR-Presentation-24h-of-Reality-FINAL.pdf

Učešće na energetskom forumu „Energetski efikasni i pametni gradovi”

1. decembar 2016. 

 

Centralno evropski forum za razvoj - CEDEF, u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom rudarstva i energetike, Sekretarijatom za energetiku Grada Beograda i Agencijom za zaštitu životne sredine Republike Srbije organizovao je  sedmi međunarodni CEDEF energetski forum pod nazivom “Energetski efikasni i pametni gradovi”, na kome je učestvovao prof. dr Miroslav Kopečni ispred ASOR-a. Forum je deo šire inicijative jačanja kapaciteta za sprovođenje mera energetske efikasnosti,  u skladu sa zakonskim odredbama i nacionalnim akcionim planovima za energetsku efikasnost.


U svojoj potrazi za održivim, povezanim i inovativnim modelima gradova, državni i opštinski lideri širom sveta posmatraju iskustva drugih gradova u potrazi za idejama i proučavaju najbolje prakse iako ne postoji  jedinstveno rešenje koje svima odgovara. Stoga su i govornici ovog foruma bili iz različith sfera, a zaintersovana javnost  je imala prilike da čuje i dr Ivana Bošnjaka, državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave; Antonelu Solujić, šefa Odseka za unapređenje energetske efikasnosti u Ministarstvu rudarstva i energetike;  trgovinskog atašea Ambasade Austrije Fabiana Gemsa; Duška Radišića, pomoćnika gradonačelnika grada Zrenjanina; Dušku Mrvoš, član borda direktora “Saveta zelene gradnje Srbije” i Anđelu Vilu, PR menadžera projekta “Banatsko sunce za sve” iz Pančeva.

MED Power 2016 Beograd

6 – 9. novembar 2016.

 

Deseta po redu MED Power konferencija, u organizaciji IET instituta, IEEE, CIRED-a i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održana je u Beogradu od 6.- 9. novembra 2016. godine, i tradicionalno je okupila stručnu javnost iz oblasti elektroenergetike, od inženjera i tehničara, eksperata i predstavnika industrije, do profesora univerziteta i naučnih radnika.

Konferencija je bila fokusirana na teme od regionalnog interesa a vezano za proizvodnju  električne energije, prenos, distribuciju, konverziju energije i upravljanje, naročito uvažavajući aktuelne regulatorne zateve u pogledu zaštite životne sredine.

Prvi put je u okviru MED Power konferencije organizovan panel na temu Women in Engineering, na kome je učestvovala Maja Turković ispred Asocijacije za održivi razvoj, a njenu prezentaciju možete da vidite ovde.

Vise na linku http://www.medpower2016.com/

Završna ceremonija uručenja diploma polaznicima XIV generacije "Primenjene diplomatije"

6. jul 2016. 

 

U sredu, 6. jula 2016. godine, u prostorijama Asocijacije za održivi razvoj organizovana je  poslednja zvanična aktivnost XIV generacije polaznika programa “Primenjena diplomatija”. Dogadjaj je otvorio predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, prof. dr Mihailo Crnobrnja, koji je u kraćem govoru pozdravio sve prisutne goste i poslao polaznicima poruku o samoj srži diplomatije kao profesije.

Aleksandra Močnik je ukratko predstavila rad organizacije Generacija 21, a generalna sekretarka te organizacije Milica Milenković izložila je rekapitulaciju aktivnosti tokom tekuće godine. Kroz seriju od 25 raznovrsnih aktivnosti upoznali smo se sa svim polaznicima programa, a najzanimljivije aktivnosti organizovane tokom proteklih 10 meseci predstavili su saradnici na projektu, Irina Damjanović i Miloš Matić. Od 24 upisana polaznika čak njih 20 je uspešno završilo  program. Svima njima želimo puno uspeha u daljoj karijeri i usavršavanju i podsećamo da diplomatija nije profesija već način života, koji verujemo da su bar donekle uspeli da upoznaju tokom prethodnih osam meseci druženja.

Takođe, želimo da uputimo reči zahvalnosti našim partnerima iz Evropskog pokreta u Srbiji i timu koji je uspeo da i ove godine uspešno realizuje program “Primenjena Diplomatija”. 

Klimatski panel Srbije „Upravljanje otpadom - dileme i rešenja”

5 . jul 2016. 

 

Klimatski panel Srbije je inicijativa CEDEF-a za unapređenje svesti o klimatskim promenama.  Skup je održan u prostorijama Asocijacije za održivi razvoj, koja je ujedno i partner CEDEF-a na ovom događaju i okupio je veliki broj predstavnika ministarstva, lokalnih samouprava, fakulteta, javnih preduzeća, kompanija i udruženja. Cilj skupa je nastavak niza aktivnosti koje stavljaju u fokus javnosti ključne teme današnjice – borbu protiv klimatskih promena, insistiranje na „climate-friendly energy“, uz kontinuiranu edukaciju javnosti o posledicama i načinima za prilagođavanje klimatskim promenama.

 • Ove godine na panelu su učestvovali:
 • Filip Abramović, iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda
 • Prof. dr Aleksandar Jovović ispred Mašinskog fakulteta u Beogradu
 • Lazar Krnjeta, Izvršni direktor PU KOMDEL-a
 • Miroslav Spasojević, ekspert Srbije i EU za energetiku i zaštitu životne sredine
 • Sandra Kamberović, generalni sekretar udruženja Hrabri čistač

Poseban segment diskusije je bio posvećen najvećem projektu te vrste  u Srbiji - Vinča u Beogradu.  Izneti su planovi koje Beograd ima u vezi sa naprednim upravljanjem komunalnim  otpadom i uvođenjem primarne separacije. U kontekstu brojnih izazova sa kojima se susreću lokalne samouprave, industrija i građani, bilo je reči o dobrim praksama i tehnološkim rešenjima koja su primenjiva u Srbiji.

Predavanje o huminskim kiselinama

1. jul 2016.

 

Dr Ričard Džejms Laub je na poziv Asocijacije za održivi razvoj, održao predavanje o korišćenju huminske kiseline u humanoj medicini i lekovima. Radionica koja je organizovana, okupila je stručnjake zainteresovane za prirodne lekove i njihovu primenu. Predavanje, nakon koga je sledio niz studija slučaja, privuklo je veliku pažnju stručne javnosti.

Dr Ričard Laub je svetski priznati stručnjak iz oblasti hemijske separacije sa Državnog univerziteta San Diego (SDSU). Objavio  je niz studija iz sintetičke, organske i hemije polimera. Bio je profesor na Ohio State Univerzitetu. Predavački poziv napustio je 1993.godine i osnovao Laub BioChemicals Corporation u Kaliforniji 1995, u kojoj deluje i danas.

Obnovljivi izvori energije za energetski efikasniju budućnost

23. jun 2016.

 

Srbija se, kao i sve zemlje EU, suočava sa energetskom zavisnošću od nestabilnih tržišta tradicionalnih energenata sa jedne strane, dok je sa druge strane pogođena klimatskim promenama, koje se najbolje mogu opisati slikama iz maja 2014. godine. Diverzifikacija izvora energije je jedan od glavnih trendova kojima teži većina zemalja u svetu, i oni vode ka stalnom traganju za niskougljeničnim tehnologijama koje koriste energiju sunca, vode, vetra, biomase i termalne toplote.

Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji i Asocijacija za održivi razvoj održale su interaktivnu panel diskusiju na temu upotrebe obnovljivih izvora energije u Srbiji, koja je imala za cilj da podstakne mlade ljude, kao nosioce promena, da iskoriste sopstvene kapacitete i oprobaju se u zelenom preduzetništvu.

Na panel diskusiji bilo je reči o zastupljenosti i ulozi koju obnovljivi izvori energije imaju u energetskom bilansu Srbije, kao i o prilikama koje iz toga proizilaze. Ključno pitanje je usmereno na promene koje predstoje po pitanju usaglašavanja sa pravnim tekovinama EU i ispunjavanju kvota iz Agende 2020 koje je Srbija preuzela ulaskom u Energetsku zajednicu.

Kroz diskusiju publika se upoznala sa konkretnim primerima mladih ljudi koji su iskoristili ne samo potencijale Srbije, već i različite fondove EU koji potpomažu zeleno preduzetništvo i upotrebu novih tehnologija u cilju zaštite životne sredine.

Panel diskusija pružila je mladima uvid u promene koje nas očekuju, šanse koje iz njih proističu, kao i primere dobre prakse kroz pokrenutu diskusiju o različitim mogućnostima koje se mogu iskoristiti i šansama koje nose energije budućnosti.

I panel: Obnovljivi izvori energije: Stanje u Srbiji u perspektivi članstva u EU

Govornici/e:

 • Maja Turković, Asocijacija za održivi razvoj
 • Gligo Vuković, projektni menadžer transport i energetika, Delegacija EU u Republici Srbiji
 • Aleksandar Macura, konsultant u oblasti energetike
 • Slobodan Cvetković, rukovodilac Grupe za održivo korišćenje prirodnih resursa, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

II panel: Zelena ekonomija, mladi i obnovljivi izvori energije

Govornici/e: 

 • Marko Vujić, asistent na master studijama Ekološka politika, Fakultet poltičkih nauka
 • Damjan Bogunović, Hajnrih Bel fondacija
 • Predrag Paunović, Izvršni direktor, Poduhvat D.O.O. Niš

Moderatorka panel diskusije bila je Emilija Milenković, članica Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji.

Konferencija REBEC 2016

20 - 22. jun 2016.

 

Vidne različitosti na tržištima sada nezavisnih zemalja, a nastalih na teritorijama bivše Jugoslavije, ne isključuju mogućnost da ova tržišta opet predstavljaju jednu celinu. O tim različitostima se ove godine na REBEC-u govorilo i komentarisalo, kao i o mogućnostima privlačenja više investicija u regionu kroz ukrupnjavanje tržišta. Konferencija je okupila vodeće investitore, advokate, predstavnike banaka, konsultante, predstavnike lokalnih samouprava i vodeće eksperte u svim relevantnim oblastima iż regiona.

U oblasti energetike REBEC se bavio temom izbora pravog modela za razvoj obnovljivih izvora energije – EPSC ili JPP; a na panelu i u diskusiji je učestvovala Maja Turkovic ispred Asocijacije za održivi razvoj, sa prezentacijom regulatornog okvira za obnovljive izvore energije sa akcentom na javno-privatna partnerstva.

Program i govornike možete pogledati na linku - http://www.rebec.rs/Program%20REBEC%202016_timetable_S_Treci_Dan_speakers_finalFF.pdf