Innovation week 2018

29.05.2018.

U Naučno-tehnološkom parku u Beogradu 29.05.2018. godine otvoren je „Innovation week 2018“  - prvi naučno- korporativni skup ovakvog tipa koji ima za cilj stvaranje platforme za povezivanje nauke, tehnologije i privrede u Srbiji i regionu.Ovaj dogadjaj je trajao od 28. maja do 1. juna u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, u organizaciji AFA asocijacije, i u saradnji sa Inovacionim Centrom Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu i Naučno-tehnološkim parkom Beograd . 

Tokom prvog dana konferencije "Nauka u susret privredi" učesnici su imali priliku da čuju ugledne predstavnike resornih ministarstava, naučne zajednice i privrede, kao i goste iz inostranstva koji su prikazali inovativne projekte koji doprinose transformaciji ekonomije i društva. 

Maja Turković, ekspertkinja za održivu energetiku WISE SEE i član Programskog odbora ASOR-a, bila je moderator na panelu Pametna i održiva budućnost: Klima. Energetika. Arhitektura. na kome je diskutovano kako će nas klimatske promene naterati da budemo inovativni i da uključimo princip održivosti u sve aspekte svog života. To se odnosi ne samo na način na koji ćemo koristiti resurse i proizvoditi energiju, već i na način na koji čemo koristiti energiju, na način stanovanja i korišćenja transporta. 

Uvodnu reč na panelu dala je Biljana Filipović, pomoćnica ministra zaštite životne sredine u Sektoru za međunarodnu saradnju i evropske intergracije. Na panelu su učestvovali Ankica Barbulov, direktorka kompanije Resalta, koja je govorila o inovativnim i održivim poslovnim modelima u energetici, uz upotrebu energetski efikasnih tehnologija i onih zasnivanih na obnovljivim izvorima energije; dr Tatjana Stratimirović, osnivač kompanije Novi model, koja je govorila o održivom pristupu arhitekturi kao odgovoru na izmenjene klimatske ulove u kojima živimo; Doc.dr Ana Vuković, sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koja je govorila o promenama koje nas očekuju i načinu na koji će klimatske pormene uticati na život ljudi na našem području; i Aleksandar Milić, asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, koji je mentor tima studenata koji predstavljaju naš univerzitet na najvećem svetskom takmičenju u oblasti inovacija i efikasnih rešenja koja nalaze svoju primenu u elektrifikaciji transporta International Energy Challenge.  

Više na linku http://iw.afa.rs/