Green Economy Congress 2018

1-3.11.2018.

Druga međunarodna konferencija Green Economy Congress pod sloganom Shaping Synergies into a Circular Society, održana je od 1 do 3. novembra u Beogradu i okupila je lidere u zelenoj ekonomiji, preduzetništvu, inovacijama, nauci, zaštiti životne sredine iz Srbije i inostranstva.

Organizatori Green Economy Congress-a su udruženja U mreži i “Grupa za analizu i kreiranje javnih politika”, organizacije iz Republike Srbije koje od 2012. rade na umrežavanju, razvoju javne politike, podršci i zagovaranju primene principa održivog razvoja u svim sferama – za razvoj zelene ekonomije i lokalnog preduzetništva, zaštite životne sredine, klimatskih promena, ljudskih prava i rodne ravnopravnosti, medijskih prava i sloboda. Cilj organizatora nije samo podizanje svesti o zelenim temama, već i izgradnja održive zajednice koja će omogućiti brži razvoj zelenih inicijativa na međunarodnom nivou.

Maja Turković iz Asocijacije za održivi razvoj i članica WISE mreže (Mreža žena u održivoj energetici jugoistočne Evrope), govoreći o tome šta bi trebalo uraditi da OIE postanu zastupljeniji u Srbiji, navela je da energetska tranzicija podrazumeva proces dekarbonizacije, ne samo energetskog sektora, već i našeg načina života, a OIE su rešenje da se to postigne. Sektori energetike i transporta najzaslužniji su za štetne emisije, a sektor energetike je posebno problematičan u zemljama kao što je Srbija, gde je prozvodnja zasnovana na uglju. Naglasila je i da ako ne iskoristimo kapacitete obnovljivih izvora energije, postaćemo uvoznici električne energije.

Na panelu pod nazivom “Pametan i zeleni razvoj Srbije – da, mi to možemo!”, govorile su još i Branislava Jovičić, urednica portala Balkan Green Energy News i projektna menadžerka WISE inicijative, Ankica Barbulov, direktor kompanije Resalta u Srbiji, Danijela Božanić, ekspertkinja za klimatske promene, Žaklina Živković, potpredsednica Grupe za analizu i kreiranje javnih politika.

Članice WISE ekspertske mreže prenele su poruku da je zeleni i održivi razvoj u Srbiji moguć, ali da moramo intenzivno raditi na promociji ove teme i menjanju svesti građana i donosioca odluka, kao i čitavog sistema.