Obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine

3. jun 2016. 

 

Asocijacija za održivi razvoj je Svetski dan zaštite životne sredine obeležila ekskluzivnom projekcijom dokumentarnog filma “This changes everything”, snimljenog po istoimenoj knjizi kanadske autorke Naomi Klein.

Film prikazuje aktivizam građana čija su područja ugrožena usled ekploatacije zemlje od strane velikih kompanija. Kroz omnibus priče film nas vodi kroz stvarne dogadjaje iz Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Grčke, Indije, Kine i Nemačke, oslikavajući globalni problem beskrupuloznog uništavanja planete. Bez obzira na geografski kontekst, nit koja povezuje film u celinu je činjenica da građani ne žele da dozvole ekploataciju svoje zemlje i uništenje mesta na kojima žive zarad ekstra profita velikih kompanija.

Nakon filma, usledila je diskusija na kojoj su učestvovali Maja Turković ispred Asocijacije za odrzivi razvoj; Mirko Popović, ekološki aktivista i prof dr Vladimir Đurđević, profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Maja Turković je kao moderator dala diskusiji neformalan ton, uvodeći prisutne u zajedničke probleme i čineći gledaoce aktivnim učesnicima u bogatoj diskusiji. Ona se osvrnula na problem da zemlje koje su najviše pogođene klimatskim promenama zapravo su najmanje odgovorne za klimatske promene, gde ni mi nismo izuzetak.

Mirko Popović je akcenat u borbi protiv klimatskih promena stavio na pojedinca i naglasio da kroz borbu za svoja zakonom garantovana prava pojedinac može mnogo toga uraditi, a upravo to prikazani film snažno podvlači. 

Prof dr Vladimir Đurđević je govorio o klimatskim promenama i posebno se zadržao na činjenici da se tokom XX veka temperatura ne sme povećati za više od 2 stepena, vrednost posle koje planeti ne bi bilo povratka sa puta samodestrukcije. Da bi se to održalo, odnosno da bismo zaustavili globalno zagrevanje, potrebno je da 80% uglja i 50% nafte ostane u zemlji. Prof Đurđević je skrenuo pažnju da su se u Sjedinjenim Američkim Državama, u državi Luizijani, prvi put pojavile “klimatske izbeglice” usled podizanja nivoa mora. Ukoliko srednja godišnja temepratura predje granicu bez povratka, podizanje nivoa mora ugroziće milione ljudi, kulturnih i nacionalnih bogatstava, sa neizvesnim scenarijem koji je sve, samo ne povoljan po ljudsku vrstu i život planete uopšte.

Projekciji filma i vrlo aktivnoj debati koja je potom usledila prisustvovalo je više od 60 građana - studenata, profesora i predstavnika nevladinog sektora.

http://www.blic.rs/vesti/beograd/besplatno-i-poucno-dokumentarac-ovo-menja-sve-u-beogradu/1e6dpz6

https://www.energetskiportal.rs/dogadjaji/this-changes-everything/