Kongres zelene ekonomije
PKS, Beograd

2. novembar 2017.

 

Organizatori Međunarodnog kongresa zelene ekonomije su bile organizacije civilnog društva, Umreži i Grupa za analizu i kreiranje javnih politika (GAJP). Trodnevni skup okupio je ekonomiste, inovatore, preduzetnike, donosioce odluka, predstavnike civilnog društva i studente u oblasti zelene ekonomije. Glavni fokus kongresa bio je na mapiranju njenih potencijala i mogućnosti u postindustrijskoj eri. Maja Turković iz Asocijacije za održivi razvoj, govoreći o energetskim perspektivama, navela da je glavno pitanje kako će društvo evolvirati u dekarbonizovanom svetu. Ključno je osmisliti održivu politiku za klimatske promene i energetiku, i uključiti građane kao aktivne učesnike energetske tranzicije. Na panelu su govorili i Borislav Sandov iz Balkanske mreže Evropske zelene partije i  Siniša Mitrović, direktor Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije.

Drugi panel “Žene u zelenoj ekonomiji: uspešne priče”, privukao je najviše pažnje. Učesnice panela - Branislava Jovičić, predsednica Centra za promociju održivog razvoja; Kristina Cvejanov, PR i marketing menadžer Grinteka; Dragana Korica iz Saveta za zelenu gradnju Srbije i Ivanka Milenković, generalni menadžer firme “EkoFungi”, predstavile su svoje projekte i objasnile zašto je zelena ekonomija posao žena.

Agendu događaja pogledajte ovde

https://static1.squarespace.com/static/58336a45d482e9d487253e99/t/59f9b33827ef2d2368280bc8/1509536570384/Agenda+Green+Economy+Congress.pdf