Žene u održivoj energetici – Liderstvo za promenu

28. mart 2018.

Centar za promociju razvoja (CPOR) uz podršku Švajcarske kancelarije za saradnju (Swiss Cooperation Office – SECO) predstavio je na konferenciji Žene u održivoj energetici – Liderstvo za promenurezultate prvog istraživanja u Srbiji o ulozi, položaju, zastupljenosti i stavovima žena u održivoj energetici.

Konferenciju je otvorio Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije. Tom prilikom rekao je da  se nada da će WISE mreža žena dati veliki podsticaj održivom razvoju u čitavom društvu, što je i magistralni pravac države, kao i da je Srbija pitanja održivog razvoja i energetske efikasnosti stavila na prvo mesto. Ministar je naglasio da žene daju bitan doprinos energetici i dodao da u njegovom ministarstvu radi 60 odsto žena.

Pored ministra, prisutnima na konferenciji su se obratili Priska Depnering, zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju, Branko Milanović iz Ekonomske komisije Ujedinjenih Nacija za Evropu (UNECE) i Branislava Jovičič, WISE projektna menadžerka, koja je predstavila rezultate istraživanja. 

Istraživanje u kome je učestvovalo više od 1.000 žena pokazalo je da žene u Srbiji podržavaju državu u donošenju politika u oblasti energetike i klimatskih promena koje promovišu održivi energetski razvoj baziran na primeni zelenih tehnologija, pametnim i naprednim rešenjima. U okviru projekta, formirana je WISE ekspertska mreža žena, koje se profesionalno bave energetikom, klimatskim promenama i zaštitom životne sredine.

Na prvom panelu- Politike i inicijative za jačanje uloge žena u zelenoj ekonomiji, koji je moderirala Višnja Baćanović, ekspertkinja za rodnu  ravnopravnost i član projektnog timaučestvovale su Mirjana Filipović, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i  energetike, Biljana Filipović, pomoćnica ministra zaštite životne sredine, Olivera Zurovac Kuzman, koja upravlja Odsekom za zaštitu životne sredine u Odeljenju za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, Dubravka Negre, direktorka regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Evropske investicone banke, i  Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost. Zaključeno je da je umrežavanje žena veoma bitno, kao i njihovo aktivno učestvovanje na konferencijama, jer je to prilika da se čuju problemi, a onda nađu i rešenja.

Na panelu - Uloga žena u održivoj energetici – liderstvo za inovacije i uspeh - govorile su profesorka Dragoslava Stojiljković, prodekan Mašinskog fakulteta, Ankica Barbulov, generalna direktorka kompanije Resalta u Srbiji, Jelena Plavanski, visoki komesar za Srbiju u WBAF, i Žaklina Živković iz Grupe za analizu javnih politika (GAJP). Maja Turković, član projektnog tima i moderatorka ovog panela, istakla je da bi trebalo iskoristiti primetan trend većeg interesovanja devojaka za tehničke fakultete i naučno istraživačke delatnosti  tako da im se kroz programe mentorstva i stipendija omogući dalje usavršavanje u oblasti održive energetike i zaštite životne sredine. Učesnice panela navele su da mreža ne bi trebalo da ostane samo onlajn arhiva, već da bude stimulacija za saradnju, da izraste u akciju, kao i da bi je trebalo približiti mlađim generacijama.

 

Više na linkovima:

https://wisesee.org

http://www.mre.gov.rs/aktuelno.php#a309

https://wisesee.org/o-nama/

Link za publikaciju:

https://balkangreenenergynews.com/rs/wp-content/uploads/2018/03/WiseSee-S.pdf